Haga-directie aan zet: behoudt Zoetermeer volwaardig ziekenhuis?

19 April 2023, 11:37 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Hoe gaat de directie van het Haga verder om met de belangen van het (voormalig) LangeLand ziekenhuis?

Wethouder Ingeborg Ter Laak (CDA) uit Zoetermeer gaat in op de situatie van het (voormalige) LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer.  Hoe gaat het nu verder en hoe staat het College van Zoetermeer in de hele discussie? De directie van het Haagse Haga-ziekenhuis moet dan ook snel met een aantal antwoorden komen. 

Het LangeLand is formeel per 1 maart een fusie aangegaan met het Haga-ziekenhuis. Het plan vanuit Haga is om alle planbare zorg in Zoetermeer te laten plaatsvinden. Gaat zoiets werken?

“Wat mij zorgen baart, is de constructie. Zoals dit nu in Zoetermeer gebeurt, is in de rest van Nederland nog niet uitgevoerd. Er moet dan ook een businesscase komen. Ik weet nog niet hoe die businesscase er precies uitziet. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen uit Den Haag naar Zoetermeer gaan komen voor geplande zorg als bijvoorbeeld een heupoperatie. Ik heb nog geen idee of dit systeem gaat werken”.

Het complex van het ziekenhuis in Zoetermeer. 

Blijft het LangeLand in zijn nieuwe constructie met Haga een volwaardig basisziekenhuis?

“Dat is precies mijn zorg. Dat is ook mijn vraag aan de directie van het Haga. Ze hebben weliswaar aangegeven dat het LangeLand een basisziekenhuis blijft. Maar dat is de discussie die we goed met elkaar moeten afkaderen. Wat verstaan zij en het College onder een volwaardig basisziekenhuis? Wat is de definitie hiervan? Hoe zien de inwoners een basisziekenhuis? Dat gesprek wil ik als een gelijkwaardige partner voeren”.

Ingeborg Ter Laak op een archieffoto

Word u namens de gemeente Zoetermeer serieus genomen door de directie van het Haga?

“Ik zoek niet voor niets de publiciteit waarin ik mijn zorgen uitspreek. Dit zal ook in de nabije toekomst blijven gebeuren. Ik heb deze week weer een aantal dingen aangegeven. Ik heb bewust een memo naar de gemeenteraad gestuurd. Maar we zijn in ons vakgebied allemaal professionals, dus ik ga er van uit dat ons College door hen serieus wordt genomen”.

De problematiek in Zoetermeer is een landelijk probleem?

“Ik heb daarom een brief aan de minister geschreven. De zorgproblematiek zoals die in Zoetermeer speelt, is van toepassing op meerdere plekken in Nederland zoals Zutphen, Winterswijk, Schiedam en Vlaardingen. Veel basisziekenhuizen krijgen nu met een zogenaamde centralisatie te maken. We willen de inwoners toch gezond houden? Dan werk je dus met volwaardige basisziekenhuizen. Ik heb hierover dan ook contact met collega-wethouders uit nadere gemeenten”.

Zijn er überhaupt oplossingen ten aanzien van de zorg?

“Fietspaden en sportvelden aanleggen in een gemeente zijn in mijn ogen meer van belang dan alleen naar de kosten van de zorg te kijken. Het is belangrijk om je inwoners gezond te houden. Daar mag je ook best in investeren”.   

Ook de geboortegolf is overigens een issue?  

“Er zijn voor geboorten te weinig plekken in de regio. Dat zie je ook aan ons ziekenhuis in Zoetermeer. We voorzien in een behoefte. Mensen komen bijvoorbeeld uit Schiedam, Den Haag en Amsterdam hiervoor naar Zoetermeer”.  

U heeft een duidelijke mening over het huidige zorgsysteem?

“Het systeem op het gebied van de zorg klopt niet in Nederland. Het gaat teveel om financiële belangen. De zorg zou veel meer beloond moeten worden. Inwoners moeten inspraak hebben hoe de zorg in Zoetermeer is geregeld. Eén werkelijkheid is de wet, maar de andere werkelijkheid is dat je dingen kunt regelen zoals je het graag wilt hebben. Er is daarom in Zoetermeer een samenwerkingsverband tussen onder meer financiers, zorgaanbieders als GGZ, het ziekenhuis en de gemeente. Hierin zijn we als gemeente gesprekken met inwoners gestart hoe zij de zorg zouden willen hebben. Dit traject loopt met als doel hoe we die zorg in Zoetermeer samen vorm kunnen geven. Als dingen niet werken moet je het bijstellen, maar dan wel in constructief overleg”.